Op 19 juli 2018 door Reva Centre

Misschien lees je dit artikel terwijl je staat? Heel goed! Maar als je nu zit dan ben je -zonder dat je het misschien weet- heel ongezond bezig. Zitten is helemaal niet zo goed voor je. Sterker nog, te veel zitten is heel erg slecht voor je!
 
De gemiddelde Nederlander zit 8,7 uur per dag, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM. Jongeren zitten het meest, meer dan 10 uur. Maar ook 20-35 jarigen komen met 9,7 zituren nauwelijks van de stoel of van de bank af.
 
NIET TE COMPENSEREN
Terwijl ons lichaam eigenlijk bedoeld is om in beweging te blijven, draait het moderne leven om zitten. Op het werk, thuis en onderweg zitten we. Vooral hoger opgeleiden met een kantoorbaan bewegen niet meer, maar zitten de hele dag naar een computer te staren. En jongeren zitten op school of maken thuis huiswerk zittend achter de computer en tablet. De gevolgen van veel zitten zijn zorgelijk. Veel zitten wordt in verband gebracht met overgewicht, hartfalen, diabetes en kan er zelfs toe leiden dat je eerder dood gaat. Daar komt nog bij dat veel zitten niet gecompenseerd kan worden door te sporten of extra te bewegen.
 
DOE EENS WAT
Wie veel zit beweegt nauwelijks nog met zijn benen, en dat is nu juist de grootste groep spieren die een mens heeft. Blijven je benen stil, dan daalt je stofwisseling en verbrand je minder calorieën dan eigenlijk zou moeten. In deze moderne tijd hebben we het onszelf veel te makkelijk gemaakt. We koken minder vaak, laten de boodschappen bezorgen, hoeven niet zelf de was te doen, hebben steeds vaker een robot die stofzuigt en bijna iedereen zit de hele avond aan de televisie, laptop of tablet gekluisterd voor de favoriete serie.
 
DE JUISTE HOUDING
Hoe kunnen we nou deze slechte gewoontes doorbreken? Ga staan, blijf bewegen! Op kantoren zie je gelukkig steeds meer statafels en zitballen. Zijn die niet aanwezig, ga dan in ieder geval regelmatig even staan om de benen te strekken. Zelfs af en toe een kort loopje naar de koffieautomaat kan al wonderen doen voor je gezondheid. Onze fysiotherapeuten zien steeds meer mensen die rug en/of nekklachten ervaren. De oorzaak zit veelal in het te weinig bewegen. Door middel van goede uitleg, bewustwording en specifieke rugtraining (www.lagerugklachten.nl) zijn de klachten meestal snel weer verholpen. Waar veel traditionele behandelingen zich richten op de bestrijding van de symptomen van rugklachten, richt OriGENE zich op de oorzaken. De behandeling wordt onder begeleiding en toezicht van onze manueel/fysiotherapeuten uitgevoerd op het OriGENE-behandeltoestel.
 
Manueeltherapeut Ruben licht toe: “Er wordt mij vaak gevraagd wat de juiste zit of sta houding is. Mijn antwoord is dan altijd: er bestaat geen goede houding en er bestaat geen foute houding, alleen de beste houding is de volgende!.” Wees lief voor je lijf en kom in beweging!
 
Meer informatie: www.revacentre.nl, info@revacentre.nl of bel 0251-231900