Op 7 februari 2018 door Reva Centre

Op 31 januari 2018 stond er een artikel in de Volkskrant waarin aangegeven werd dat fysiotherapeuten vaker jonge patiënten in hun praktijk zien. De leeftijd waarop mensen rugklachten krijgen komt steeds lager te liggen. Rugpijn bij jeugdigen wordt ook wel de gameboy-rug genoemd. Dit is vernoemd naar de houding die veel kinderen aannemen bij het gebruik van smartphones, tablets en spelcomputers. Maar hoe zit dit nou? Kinderfysiotherapeute Astrid legt het uit.

Als een kind in de groei veelvuldig voorovergebogen zit, ontstaat er een forse druk op de rug. De bouw van onze wervelkolom is hier niet op berekend en er kan dus snel sprake zijn van overbelasting van de spieren en banden in onze rug, vooral bij kinderen die nog in de groei zijn. Dit geeft vaak pijnklachten. Als je hier niets aan zou doen dan kan, in het uiterste geval, de rug steeds stijver worden. Dit wordt ook aangegeven door orthopedisch chirurg Piet van Loon in het vakblad Medisch Contact.

Je kan veel narigheid voorkomen door de lichaamshouding te variëren. Laat je kind in buiklig op zijn spelcomputer spelen, hiermee versterk je de rugspieren. Geef aandacht aan de juiste houding: zitten met de billen tegen de rugleuning waardoor de hele rug ondersteuning krijgt. Als je kind graag de spelcomputer en/of afstandsbediening op schoot heeft, geef het dan een kussen op schoot waarop met de armen/handen gesteund kan worden. Hierdoor hoeft je kind niet krom voorover te zitten en gaat het rechter zitten. Maar het allerbeste is om het spelen op de spelcomputer regelmatig te onderbreken en te gaan bewegen: laat je kind even lopen, springen, gek doen …. Het maakt niet uit. Maar onderbreek de houding regelmatig en laat bewegen.