top of page

Beginnen met een loopfiets verbetert de motorische ontwikkeling van kinderen. Niet alleen bij het leren fietsen, maar ook bij heel veel andere activiteiten, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Bovendien geeft het een kind zelfvertrouwen en leidt het tot minder vervelende valpartijen.


Een loopfiets, met twee wielen voor en eentje achter, is een aanrader voor jonge kinderen. Kinderen leren op dit type fietsje al heel jong om in balans te blijven tijdens het bewegen. En dat is een belangrijk element dat ze later nodig hebben bij het leren fietsen op een echte fiets met trappers.


Balanstesten

Het recente onderzoek in Amerika laat zien dat de motorische ontwikkeling van kinderen verbetert wanneer ze beginnen met een loopfiets. Een groep van 12 jonge kinderen tussen 3 en 5 jaar mocht 4 weken lang, 3 keer per week ongeveer 20 minuten rondjes rijden met een loopfiets op een uitgezet parcours. Een andere groep van 8 kinderen deden dit niet. Bij beide groepen werden wekelijks een aantal balanstesten uitgevoerd, waarbij de kinderen bijvoorbeeld op een bewegende ondergrond hun evenwicht moesten bewaren, zowel met ogen open als met ogen dicht. Na 4 weken bleek dat de kinderen die geoefend hadden op de loopfiets veel beter scoorden op de tests, dan de kinderen die niet geoefend hadden. Dit onderzoek laat zien dat een loopfiets een belangrijke bijdrage kan leveren aan de motorische ontwikkeling van jonge kinderen. Het helpt een kind bij het leren fietsen op een gewone fiets, maar ook bij heel veel andere activiteiten. Bovendien geeft het een kind zelfvertrouwen en leidt het tot minder vervelende valpartijen.


Op veiligheid.nl staan tips over het leren fietsen.Comments


bottom of page