top of page

Valpreventie

"De epidemie waar je niemand over hoort. Deze epidemie is dat van vallen bij oudere mensen. Valpreventie verdient meer aandacht als speerpunt van publieke gezondheidszorg bij een oudere populatie. Het is niet het meest sexy onderwerp, maar kan potentieel gigantisch veel meer gezondheidswinst opleveren dan ingewikkelde operaties en dure medicijnen. " (Marcel Levi; Professor of Medicine, Parool 2023)

 

Wist u dat vallen de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen is? Het aantal bezoeken aan de Spoedeisende Hulp (SEH) voor ernstig valletsel onder personen van 65 jaar en ouder, is de afgelopen 10 jaar met 11% gestegen. In 2020 meldde zich elke vijf minuten een 65-plusser op de SEH naar aanleiding van een valincident. Dat is vaker dan ten gevolge van een verkeersongeval. 

 

De komende decennia neemt het aantal 65-plussers explosief toe tot 4,7 miljoen in 2041. Daarmee rijst de vraag hoe iedereen ervoor kan zorgen dat deze groep letterlijk en figuurlijk op de been blijft en zo lang mogelijk (veilig) zelfstandig kan wonen. Speciale trainingen kunnen daarbij uitkomst bieden. 

  

17C5E6E1-049E-40B8-B1E3-A21B11F3EB4D.jpeg
71CF3D16-DB68-4F90-B6B9-33526AC1D351.jpeg

In Balans

"In Balans" is een erkende valpreventie-training, die zich richt op het verbeteren van kracht en balans en het bevorderen van zelfvertrouwen. Naast het in groepsverband oefenen van allerlei veelvoorkomende situaties, is er ook ruimte voor informatie-uitwisseling en gezelligheid. De training wordt gegeven door fysiotherapeut Inge Rijken en oefentherapeut Melissa Plat. Zij zijn speciaal gecertificeerd om de deelnemers 13 weken lang, tweemaal per week te trainen en begeleiden. Ook geven zij drie bijbehorende theorielessen. Na elke les is er gelegenheid om samen koffie of thee te drinken en te kletsen. 

Vergoeding 

Afhankelijk van het aanvullende pakket van de zorgverzekering, worden de kosten van deze valpreventie-cursus vergoed. De intake, het eindgesprek en de -metingen vallen ook onder de aanvullende verzekering. 

  

Oproep 

Herkent u zichzelf in bovenstaande? Wilt u aandacht besteden aan het verbeteren van uw kracht en balans, om sterk en gezond te blijven en lang thuis te kunnen blijven wonen? Neem dan contact op met Reva Centre. Of kent u zelfstandig wonende ouderen, bij wie sprake is van een valrisico? Maak hen dan attent op deze leerzame cursus. Deze oproep geldt zowel voor familieleden als huisartsen, thuiszorgmedewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers. 

bottom of page