top of page

Nu we met zijn allen aan het thuiswerken zijn geslagen, is het nog steeds belangrijk om op je werkhouding te letten. Het gaat er niet om dat alles perfect is, maar wel dat je zo goed mogelijk omgaat met je “werkplek”.


Kitty de Boer, fysiotherapeute, geeft enkele tips & tricks:

  • Zorg voor een stoel waarbij je rug gesteund wordt, ga niet op puntje van je stoel zitten, maar gebruik de rugleuning.

  • Omdat je nu vaak geen armleuningen hebt, probeer de stoel zover mogelijk onder de tafel te schuiven, zodat je onderarmen op de tafel kunnen steunen.

  • Als de tafel te hoog is, je moet niet je schouder omhoog moeten trekken om bij de toetsen te kunnen, leg een kussentje onder je billen. Mocht je nu niet meer bij de grond kunnen komen, zorg voor een voetenbankje. Die kan natuurlijk van alles gemaakt worden: boeken, kratje, een omgekeerde plantenbak etc.

  • Als je met een laptop werkt, is het scherm eigenlijk te laag, zet het scherm hoger. Door iets onder de laptop te doen, bijvoorbeeld een laptopsteun, een omgekeerde grote pan, 4 wc rollen etc. Het beste is, dat de bovenrand van je scherm op ooghoogte is. Vanzelfsprekend heb je dan wel een los toetsenbord en muis nodig.

  • Plaats je beeldscherm zo, dat die dwars op een raam staat. Anders heb je vervelende lichtinval van achter of je kijkt naar het licht toe. Is dit niet mogelijk, dan kan je voor zonwering zorgen.

  • Wat misschien wel het belangrijkste is: zorg voor herstel tussen het werken door. 2 uur achterelkaar met een beeldscherm werken is al provocerend voor klachten. En dat geldt niet alleen voor thuis! Daarom is het belangrijk dat je 2x per uur opstaat van je werkplek. Loop even een rondje, pak iets te drinken etc., maar ga echt even weg van je werkplek. Zo krijgen alle spieren van je lichaam tijd om te herstellen. Daarnaast is het ook nog belangrijk om ook nog 2x per uur een micropauze te nemen. Een micropauze is een moment dat je even je handen van je toetsenbord haalt, even je schouders/nek los maakt, even wiebelt van je ene bil naar je andere bil om je onderrug te ontlasten. Dit hoeft maar 20-30 seconden te duren.

Succes met de tips!


Mocht het niet lukken om een goede werkplek te creëren, maak dan een afspraak met een van onze therapeuten. Dan kunnen we via beeldbellen helpen om je thuiswerkplek optimaal te krijgen!












bottom of page