top of page

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie.

Sportfysiotherapeuten hebben expertise in het beoordelen, diagnosticeren en behandelen van sportgerelateerde letsels, evenals het begeleiden van sporters bij hun herstel en revalidatie. Dit geldt voor elk sportniveau.

Het doel van sportfysiotherapie is niet alleen om blessures te genezen, maar ook om de prestaties te verbeteren en sporters te helpen terug te keren naar hun sport op een veilige en effectieve manier.

Enkele van de belangrijkste taken zijn:

Diagnostiek: Het beoordelen van de aard en ernst van blessures door middel van intake, lichamelijk onderzoek en indien nodig het gebruik van diagnostische tests zoals echografie, MRI's of röntgenfoto's.

Behandeling: Het ontwikkelen van een behandelplan op maat voor elke individuele patiënt. Hiervoor zijn verschillende behandeltechnieken denkbaar zoals manuele therapie, oefentherapie, mobilisaties, etc..

Revalidatie: Het begeleiden van sporters door het revalidatieproces na een blessure, met als doel het herwinnen van kracht, flexibiliteit, balans, en coördinatie, en het terugkeren naar sportactiviteiten op een veilige en effectieve manier.

Functionele training: Het begeleiden van sporters bij functionele training om sport-specifieke vaardigheden te verbeteren, zoals techniekverbetering, explosiviteit, uithoudingsvermogen, en snelheid.

Samenwerking: Het samenwerken met andere gezondheidsprofessionals, zoals sportartsen, orthopedisch chirurgen, voedingsdeskundigen, en kracht- en conditietrainers, om een uitgebreide zorgbenadering te bieden aan sporters.

Performance: Het identificeren van zwakke punten en het ontwikkelen van programma's om de algehele prestaties van sporters te verbeteren, waaronder krachttraining, plyometrische oefeningen en bijvoorbeeld core stability.

Schermafbeelding 2019-11-18 om 16.05.39.
bottom of page