top of page

Dry Needling

Uw trigger tot ontspanning?

Bij spieren die overbelast of zijn aangedaan kunnen triggerpoints ontstaan. Dit zijn kleine knopen of verkrampte plekjes in de spier, welke pijnklachten geven en zelfs leiden tot bewegingsbeperkingen in de bijbehorende gewrichten. Ook kunt u krampen of verminderde kracht in de betrokken spier ervaren. Dry Needling is een efficiënte en effectieve behandeling die is ge­richt op het uitschakelen van deze triggerpoints. Onze gespecialiseer­de fysiotherapeut gebruikt een techniek waarbij spieren gericht worden aangeprikt, waarna ze snel en langdurig ontspannen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van naaldjes. Met Dry Needling wordt sneller een goed resultaat behaald dan met reguliere triggerpointmassage. Iedere spierklacht is anders en vraagt bij behandeling maatwerk.

Wat houdt een dry needling behandeling precies in?

Onze gespecialiseerde fysiotherapeut gaat tijdens de behandeling op zoek naar de triggerpoints en zal dan met een hele dunne naald dit specifieke plekje aanprikken. Op het moment dat het triggerpoint wordt aangeraakt, onstaat vrijwel meteen een spiersamentrekking. Deze samentrekking voelt als een soort elektrisch schokje. Dit kan even pijnlijk zijn, maar het zorgt er wel voor dat de spanning die erop stond verminderd of zelfs in zijn geheel verdwijnt. Spierknopen zijn veelal ook veroorzakers van uitstralende pijn in de omliggende zenuwbanen en lichaamsdelen. Dry needling pakt ook deze uitstralende pijn aan.

Bij welke klachten kan dry needling effectief zijn?

Naast pijn & stijfheid van de spieren, kan dry needling effectief zijn bij:

⁃ Bewegingsbeperkingen door spierblokkades
⁃ Verminderde kracht in bepaalde spieren
⁃ Pijnontwijkend gedrag
⁃ Tintelingen in armen of benen
⁃ Hoofdpijn & duizeligheid

Het verschil tussen acupunctuur en dry needling

Wij krijgen regelmatig de vraag of dry needling hetzelfde is als acupunctuur. Het antwoord is simpel: nee, dat is zeker niet zo. Eigenlijk is de enige overeenkomst dat er bij allebei gebruik wordt gemaakt van naalden.

Dry needling is gebaseerd op neurofysiologische principes. Deze principes verklaren bijvoorbeeld het ontstaan en in stand houden van pijn aan het bewegingsapparaat. Bij dry needling gebruiken we maar één naaldje tegelijkertijd en hiermee wordt de spierknoop ook alleen kort aangeprikt.

Bij acupunctuur wordt er gekeken naar de energiebanen die door het lichaam lopen, er worden meerdere naalden tegelijk geplaatst op verschillende plekken en die blijven ook langer zitten dan bij dry needling.

Goed om te weten over dry needling

Dry needling wordt door de verzekering gezien als een reguliere fysiotherapie behandeling.

Loopt u al tijden rond met pijnlijke of stijve spieren? Wacht niet langer en maak gelijk een afspraak voor uw eerste behandeling bij Reva Centre.

Schermafbeelding 2019-11-18 om 16.07.52.
bottom of page